Tips en middeltjes voor een hooikoorts vrij voorjaar

13 April 2017

hooikoorts

Eindelijk breekt de zon door. Alles staat in bloei, maar daar is niet iedereen even blij mee. Steeds meer mensen hebben last van een allergie. Eén van de meest voorkomende allergieën is hooikoorts. Wat zijn de symptomen en wat kun je tegen al dat gesnotter doen?

Als het gras gaat groeien, de bomen in bloei staan en de eerste bloemen kleur geven, zit de lucht vol met stuifmeel. Mensen die daar gevoelig voor zijn krijgen last van tranende ogen, een loopneus, niesbuien, benauwdheid en ze voelen zich vaak moe. Soms gaan hooikoortspatiënten ook hoesten en hebben ze last van hun keel.

Als je deze klachten herkent dan vind je hieronder een aantal nuttige tips waar je iets aan hebt:

  1. Houd het nieuws over pollen in de lucht in de gaten. Er zijn handige apps, die je een waarschuwing geven als er veel pollen in de lucht zitten.
  2. Het meest simpele is ramen en deuren gesloten houden, zodat je in ieder geval binnenshuis minder last hebt. Vind je dat ondoenlijk dan kun je ook speciale horren kopen voor het raam.
  3. Als je naar buiten gaat, zet dan een zonnebril op. Op die manier komen pollen niet direct in contact met je ogen.
  4. Een handig middeltje is vaseline. Dit kun je rond je neus smeren en eventueel ook rond je ogen. De kleine deeltjes stuifmeel blijven aan de vaseline plakken, waardoor je deze minder snel in je neus of ogen krijgt.
  5. Vochtige kleding trekt pollen aan. Bij warm weer of als je hebt gesport, kan je je dus best omkleden.
  6. Houd je slaapkamer pollenvrij, door je buiten de slaapkamer om te kleden en te douchen voor het slapen gaan.
  7. Kijk wat er in de buurt groeit en bloeit en herken deze bomen of planten. In het vroege voorjaar zijn het de boswilg, de ruwe berk en de es, die gaan bloeien en klachten veroorzaken.
  8. Ben je het niezen en de tranende ogen moe? Ga dan een dagje naar zee. Daar hangen minder pollen in de lucht.

Middeltjes en medicijnen

Er zijn ook allerlei hooikoortsmedicijnen, die helpen om de klachten te verminderen. Deze zijn beschikbaar in tabletten, oogdruppels en neussprays. In deze middelen zit meestal anti-histamine, die de werking van histamine blokkeren. Je merkt vrij snel effect bij het gebruik van deze hooikoortstabletten.

Heb je vooral last van je neus dan is het handig om naast de hooikoortstabletten een neusspray te gebruiken. Heb je juist last van branderige ogen dan helpen oogdruppels tegen de jeuk. Tegenwoordig heb je ook voor je ogen een oogspray bij geïrriteerde ogen. Voor veel hooikoortspatiënten is het een zegen als het gaat regenen, dan ben je namelijk weer voor even verlost van al je klachten.

Mocht je dan nog steeds klachten hebben, dan kun je naar de huisarts. Er zijn medicijnen die alleen op recept kunt krijgen die goed werken. Soms kun je hier een beetje suf van worden. Daarom kun je de pillen dan (afhankelijk van het type medicijn) innemen voor je gaat slapen. De werking gaat namelijk gewoon door gedurende de volgende dag maar jij voelt je niet suf.