+32 11 24 69 80

Preventie en bestrijden van vlooien

11 April 2017

Ken je het? Je huis is al even niet schoongemaakt wegens een lange vakantie die je net achter de rug hebt. Weet je wie er staat te ‘springen’? Tip: het zijn niet enkel je honden.

Mosquito Dancing

Krijg je al kriebels? Vlooien zijn er in duizenden soorten, sommige kan je makkelijk zien, anderen zijn niet voor het blote oog zichtbaar. Ze planten zich ook enorm snel voort in zeer grote hoeveelheden. Het duurt verschillende weken tot een eitje omgevormd is tot een volwassen vlo. Maar tegen de tijd dat je beseft dat je hond of kat vlooien heeft, is het meestal al te laat. Want slechts één procent van de vlooienpopulatie zit op het dier zelf, daardoor zijn ze erg moeilijk te bestrijden. Preventie is dus erg belangrijk.

Preventie

Afhankelijk van hoe vaak je huisdier buitenkomt en waar ze komen is preventie erg belangrijk. Bij huisdieren die binnen blijven, is het voldoende je huisdier met een vlooienkam te borstelen.

Huisdieren die vaak buitenkomen vergen al iets meer aandacht. Je kan best de plaatsen waar je huisdier het meeste zit, dagelijks stofzuigen, niet dweilen! Je denkt misschien dat je zo grondiger bent, in vele gevallen is dit waar, maar niet als we over vlooien spreken.

Blog-vlooien_hond-en-kat.png

Huisdieren die vaak in contact komen met andere dieren lopen een erg hoog risico. Hier kan de maandelijkse toediening van een vlododend middel nodig zijn. In elk geval is een vlooienband een goede oplossing. Dit is niet schadelijk en je voorkomt een heleboel problemen. Vlooiendruppels zijn nog beter.

Bestrijden

Misschien lees je deze blog omdat het al te laat is en er werkelijk een plaag uitgebroken is. De eerder genoemde vlooiendruppels zijn sowieso al een goed begin. Een tabletvorm van vlooienmiddel werkt nog beter om de voortplanting van vlooien op het dier stop te zetten. De winkels van Maxi Zoo bieden niet enkel voeding en speelgoed aan, maar ook artikelen voor de verzorging van je huisdieren.

Stofzuig dagelijks je huis en blijf het stofzuigen herhalen!  Als je daarmee klaar bent kan je nog eens schoonmaken met water en een beetje azijn. Erg belangrijk: gebruik niet te veel water.

clean

Daarna kan je eventueel nog een omgevingsspray gebruiken. Nu nog alle dekentjes, kussenovertrekken, kleding, matten … regelmatig wassen.

De laatste hoop

Lukt het je echt niet de plaag te bestrijden? Dan is het misschien nodig een professional in te schakelen.

burn house